Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Kopi Luwak

    Kopi Luwak – kawa na wagę złota

    Prawie każdy codziennie sięga po kubek lub filiżankę z aromatyczną kawą. Zazwyczaj wybieramy standardowe produkty, które znajdują się w zasięgu naszych możliwości finansowych. Warto jednak pamiętać, że kawa to znacznie więcej i istnieje wiele ciekawych gatunków tego napoju.

    Kopi Luwak na pewno nie należy do tanich. Jest to gatunek, który pochodzi z Azji. W południowo-wschodniej części tego kontynentu żyje niewielki ssak, który odgrywa kluczową rolę w produkcji najdroższej kawy na świecie. Sekret jej delikatnego smaku leży w tym, że owoce kawowca zostają częściowo strawione, a następnie wydalone przez łaskuna. W układzie pokarmowym zwierzęcia nasiona kawy tracą część ze swojej goryczy, co ma bardzo duży wpływ na ich smak i aromat.

    Wysoka cena, z której słynie kawa Kopi Luwak, wynika przede wszystkim z niskich zbiorów. Jest to oczywiście związane z nietypowymi metodami uprawy i produkcji. Ponieważ jest to dosyć rzadki i jednocześnie bardzo drogi produkt, należy zachować ostrożność przy jego zakupie. Niestety niektórzy producenci tworzą różne mieszanki kawy, które mają imitować oryginalną Kopi Luwak. Można także spotkać mieszkanki zawierające bardzo niewielkie ilości ziaren najwyższej jakości.

    Niestety kawa Kopi Luwak jest stosunkowo mało dostępna w naszym kraju i trudno ją kupić. W związku z tym istnieje również spore ryzyko, że można trafić na różnego rodzaju podróbki. Dlatego osoby, które chcą skosztować tego luksusowego gatunku kawy, powinny znaleźć zaufany sklep.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Mała czarna
    Mała czarna, a nasz żołądek... W naszym kraju popularna "mała czarna" w dalszym ciągu kojarzona jest głównie z kawą zaparzaną w szklance. Warto wziąć jednak pod uwagę opinie specjalistów sugerujące, iż tak przygotowana kawa wykazuje niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, iż zbyt wysoka temperatur...

    Palenie kawy
                Gdy już kawa zostanie zebrana i poddana obróbce nadchodzi czas na kolejny ważny etap. Jest nim palenie kawy. I tu tak samo, jak w poprzednich etapach, bardzo dużo zależy od tego, jak zostanie przeprowadzony. Uważa się wręcz, że dobry palacz kawy to nie rzemieślnik, lecz ar...

    Zdrowie a picia kawy cz. 2
                Wszyscy chcemy być zdrowi, a przynajmniej zdrowia nie nadużywać. Zwracamy się do naukowców po wskazówki. Chcemy nie mieć poczucia winy, gdy sięgamy po kolejną filiżankę parującego napoju. Tymczasem czeka nas zawód, którego przyczyny zacząłem już wyjaśn...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Stolica Dolnego Śląska, to?



    * - wymagane