Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Tradycyjna czy rozpuszczalna

    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza?

    Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną.

    Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie głównie wygodę i chcą zaoszczędzić czas. Jest bardzo wygodna i szybka do przygotowania. Tego typu produkt powstaje w czasie dosyć skomplikowanego procesu, w trakcie którego do kawy dodaje się różnego rodzaju dodatki poprawiające smak oraz aromat. Wpływa to korzystnie na walory napoju, ale jednocześnie oznacza to, że do jego produkcji można stosować także ziarna stosunkowo kiepskiej jakości.

    Kawa mielona to na pewno znacznie lepsze rozwiązanie dla osób, którym zależy przede wszystkim na wysokiej jakości. Taki napój można również przygotować w stosunkowo prosty i szybki sposób, jednocześnie charakteryzuje się lepszym aromatem i smakiem, którego nie można uzyskać w przypadku kawy rozpuszczalnej.

    Smakosze kawy uznają jedynie świeżo zmielone ziarna, które mają najlepszy aromat i można przygotować z nich smaczny napój wolny od różnych chemicznych dodatków. Dlatego warto zainwestować kilka chwil w zaparzenie naprawdę dobrej kawy.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Palenie kawy
                Gdy już kawa zostanie zebrana i poddana obróbce nadchodzi czas na kolejny ważny etap. Jest nim palenie kawy. I tu tak samo, jak w poprzednich etapach, bardzo dużo zależy od tego, jak zostanie przeprowadzony. Uważa się wręcz, że dobry palacz kawy to nie rzemieślnik, lecz ar...

    Historia kawy cz. 3
                Każda religia ma to do siebie, iż nieufnie odnosi się do wszelkich nowości. Wszak zbudowana jest zwykle na jakieś tradycji i stara się tę tradycję zachować. Dlatego możemy domniemywać, że legendy o proroku Mahomecie pijącym kawę i innych bogobojnych mężach powstały znacznie p&oac...

    Mała czarna
    Mała czarna, a nasz żołądek... W naszym kraju popularna "mała czarna" w dalszym ciągu kojarzona jest głównie z kawą zaparzaną w szklance. Warto wziąć jednak pod uwagę opinie specjalistów sugerujące, iż tak przygotowana kawa wykazuje niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, iż zbyt wysoka temperatur...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Nazwisko króla, który dowodził polskimi wojskami w bitwie pod Wiedniem



    * - wymagane