Osoby, które piją kawę głównie dla jej pobudzających efektów, zazwyczaj wybierają jej rozpuszczalną odmianę. Taki produkt ma oczywiście swoje zalety, ale także wady, z których warto zdawać sobie sprawę.
Kawa rozpuszczalna jest bardzo wygodna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy zagotować wodę i zalać drobiny kawy w kubku. Dzięki temu można zaoszczędzić czas. To na pewno spory plus, trzeba jednak pamiętać o tym, że w procesie produkcji do takiej kawy dodaje się wiele różnych substancji chemicznych, np. barwników, emulgatorów, czy aromatów. Trzeba także pamiętać, że kawa rozpuszczalna znacznie bardziej od tej tradycyjnej obniża przyswajalność żelaza!
Rozpuszczalna kawa na pewno nadal pozostanie często stosowanym produktem, przede wszystkim ze względu na wygodę, a także często dosyć przystępną cenę. Jednocześnie warto jednak brać pod uwagę, że tego typu produkty mogą mieć dosyć niską jakość, którą łatwo następnie zamaskować dzięki różnym dodatkom, co jest niemożliwe w przypadku kawy mielonej.