Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna - wady i zalety
Osoby, które piją kawę głównie dla jej pobudzających efektów, zazwyczaj wybierają jej rozpuszczalną odmianę. Taki produkt ma oczywiście swoje zalety, ale także wady, z których warto zdawać sobie sprawę.
Kawa rozpuszczalna jest bardzo wygodna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy zagotować wodę i zalać drobiny kawy w kubku. Dzięki temu można zaoszczędzić czas. To na pewno spory plus, trzeba jednak pamiętać o tym, że w procesie produkcji do takiej kawy dodaje się wiele różnych substancji chemicznych, np. barwników, emulgatorów, czy aromatów. Trzeba także pamiętać, że kawa rozpuszczalna znacznie bardziej od tej tradycyjnej obniża przyswajalność żelaza!
Rozpuszczalna kawa na pewno nadal pozostanie często stosowanym produktem, przede wszystkim ze względu na wygodę, a także często dosyć przystępną cenę. Jednocześnie warto jednak brać pod uwagę, że tego typu produkty mogą mieć dosyć niską jakość, którą łatwo następnie zamaskować dzięki różnym dodatkom, co jest niemożliwe w przypadku kawy mielonej.
Zobacz również inne, podobne artykuły:
Historia kawy cz. 4
Wschodnioindyjskie kompanie brytyjska i holenderska zaczęły rozpowszechniać kawę w Europie. Pierwszą kawiarnię angielską otwarto w Londynie, a dokładniej w Oxfordzie w 1650r. Jednak wiele źródeł podaje, iż Brytyjczyków wyprzedzili Wenecjanie i to oni pierwsi zaczęli...
Cold Brew
Cold Brew czyli kawa parzona na zimno
Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew.
...
Gatunki Kawy Cz. II
Wszystko co zostało napisane w poprzedniej części wskazywałoby więc, iż napis o stuprocentowej zwartości arabici w paczce kawy powinien nas skłaniać do jej zakupu. Jednak nie jest to wcale takie oczywiste. Często trafia się arabica z gorszych upraw i to zwykle ona znajduje się w ...
Komentarze:
Dodaj komentarz