Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Parzenie kawy cz. 4

                Przy kupnie kawiarki warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Otóż produkuje się już specjalne rodzaje, których można używać na kuchenkach indukcyjnych. Warto o tym pomyśleć, gdyż różnica cenowa jest niewielka, a w przyszłości można nam się taka opcja przydać. Jeśli już korzystamy z indukcji to tylko takiej kawiarki możemy używać. Jest z tym tak samo, jak ze specjalnymi garnkami. Nawet jeżeli nie planujemy zakupu podobnej kuchenki to możemy natrafić na nią w podróży, gdy będziemy chcieli zrobić sobie naszą ulubiona kawę. Rzecz jasna taką moką można posługiwać się także przy korzystaniu ze zwykłych pieców gazowych czy innych.

                Wybór jest wreszcie związany z wielkością. Mamy kawiarki opatrzone numerami: 1, 3, 6, 9, 12 itd. Numery te oznaczają teoretycznie ilość filiżanek kawy, jakie można zaparzyć za jednym razem. Przy czym chodzi tu o bardzo małe filiżanki, w których podaje się mocną kawę espresso. Dlatego też lepiej kupić trochę większy dzbanek, zwłaszcza, gdy będziemy parzyli dla kilku osób i lubimy nieco większe filiżanki. Dla orientacji podam, że kawiarka szóstka pozwala na zrobienie dwóch normalnej wielkości filiżanek.

       Wiemy już co kupić i na co zwracać uwagę. Pozostaje nam odpowiedzieć na pytanie - gdzie? Z tym obecnie nie ma już wcale kłopotu. Można iść do wspomnianych już specjalnych sklepów z kawą, dość często połączony z kawiarniami, albo do najbliższego hipermarketu. Bynajmniej kupując tam kawiarkę nie stracimy na jakości. Jeśli tylko spełnia ona opisane powyżej wymogi na pewno będzie dobra. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by ktokolwiek narzekał na taki zakup. Jeśli tylko będziemy przestrzegać zasad użytkowania, moka wystarczy nam na długie lata. Wymianie podlega tylko uszczelka.

                Początkowo użytkowanie takiego przyrządu może wydać się niezwykle skomplikowane. Jednak szybko się przekonamy, iż to tylko pozór. Nim dokładnie opiszę jak go używać chciałbym się uporać z kilkoma mitami, z jakimi spotykam się nawet na forach poświęconych kawie. Faktem jest, że na początek dobrze jest w nowej kawiarce zaparzyć kilka razy albo samą wodę, albo jakąś starą kawę przeznaczoną do wyrzucenia. Jednak już bynajmniej nie jest prawdą, że kawiarka zostawiona na kilka dni, czy tygodni przestaje być użyteczna i trzeba ją wyrzucić. Jest to kompletna bzdura! Może stać nieużywana nawet kilka miesięcy i niczego to w jej funkcjonowaniu, ani w smaku naparu nie zmieni.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Napoje kofeinowe
    Smaki napojów kofeinowych Aktualnie dostępne są na rynku różnorodne produkty, również napoje, które są już gotowe bądź do przyrządzenia. W Polsce nie tylko posiadamy szeroki asortyment wód i soków, ale również napoje kofeinowe, do których zaliczamy kawę i herbatę. Warto wiedzieć, że teg...

    Uprawa kawy cz. 2
                Owoce kawowca wcale nie rozwijają się szybko. Potrzebują aż ok. 9 miesięcy, by osiągnąć pełną dojrzałość. Gdy już gotowe są do zbiorów zarówno swoim kształtem, jak i kolorem przypominają trochę wiśnie. W ich środku znajdują się dwa przylegające do siebie ziarenka. N...

    Tradycyjna czy rozpuszczalna
    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza? Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Stolica Dolnego Śląska, to?



    * - wymagane