Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew.
Aby otrzymać niezwykle smaczny napój, o wyjątkowym aromacie, dającym mnóstwo energii przez zawartą w nim kofeinę nie musisz już rabować banku i chodzić na drogi, czasochłonne kursy dla baristów. Wystarczy trochę cierpliwości, a twoja kawa już nie będzie miała pospolitego smaku. Potrzebujesz, średnio zmielonych ziaren kawy, zimną wodę, naczynie do parzenia oraz filtru.
Zmieloną kawę zalej wodą w stosunku 1/7, wymieszaj i odstaw na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie przefiltruj roztwór. Otrzyma esencja może posłużyć ci jako baza do wielu napoi, takich jak cappucino, latte, machiato. Sporządź większą ilość esencji i ciesz się smakiem przez 4-5 dni, bez zbędnej pracy. Dzięki temu sposobowi, kawa już nigdy nie będzie zbyt kwaśna czy gorzka.
Napój parzony na zimno posiada delikatnie słodki smak, bez dodatku cukru. Jej smak na pewno pozostanie na dlugo twoim ulubionym.