Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Cold Brew

    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno

    Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew.

    Aby otrzymać niezwykle smaczny napój, o wyjątkowym aromacie, dającym mnóstwo energii przez zawartą w nim kofeinę nie musisz już rabować banku i chodzić na drogi, czasochłonne kursy dla baristów. Wystarczy trochę cierpliwości, a twoja kawa już nie będzie miała pospolitego smaku. Potrzebujesz, średnio zmielonych ziaren kawy, zimną wodę, naczynie do parzenia oraz filtru.

    Zmieloną kawę zalej wodą w stosunku 1/7, wymieszaj i odstaw na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie przefiltruj roztwór. Otrzyma esencja może posłużyć ci jako baza do wielu napoi, takich jak cappucino, latte, machiato. Sporządź większą ilość esencji i ciesz się smakiem przez 4-5 dni, bez zbędnej pracy. Dzięki temu sposobowi, kawa już nigdy nie będzie zbyt kwaśna czy gorzka.

    Napój parzony na zimno posiada delikatnie słodki smak, bez dodatku cukru. Jej smak na pewno pozostanie na dlugo twoim ulubionym.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Parzenie kawy cz. 2
                Parzenie prawdziwej kawy po turecku jest rzadko u nas praktykowane. Do tego celu potrzebny jest specjalny mały tygielek. Powinien być wykonany z mosiądzu albo miedzi i zaopatrzony w dość długie uszko. Niekiedy tego typu naczynia znajdują się w sprzedaży nawet w supermarketach, a ...

    Historia kawy cz. 6
                W XVIII wieku w zasadzie wszelka krytyka w naszym kraju z wolna cichnie, a na jej miejsce pojawia się rozsmakowanie w kawie. Szczególny rozkwit mody na picie kawy przypada na czasy Augusta II Mocnego. Właśnie wtedy powstają pierwsze kawiarnie. Najpierw we wspomnianym już G...

    Historia kawy cz. 5
                W tym czasie nie próżnowali również Anglicy i Hiszpanie, którzy zaczęli wprowadzać uprawę kawy w swoich koloniach. To dzięki tym wydarzeniom mamy dziś do dyspozycji kawę z tak wielu regionów świata. Pod koniec siedemnastego wieku w Anglii działało już ...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Stolica Dolnego Śląska, to?



    * - wymagane