Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Cold Brew

    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno

    Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew.

    Aby otrzymać niezwykle smaczny napój, o wyjątkowym aromacie, dającym mnóstwo energii przez zawartą w nim kofeinę nie musisz już rabować banku i chodzić na drogi, czasochłonne kursy dla baristów. Wystarczy trochę cierpliwości, a twoja kawa już nie będzie miała pospolitego smaku. Potrzebujesz, średnio zmielonych ziaren kawy, zimną wodę, naczynie do parzenia oraz filtru.

    Zmieloną kawę zalej wodą w stosunku 1/7, wymieszaj i odstaw na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie przefiltruj roztwór. Otrzyma esencja może posłużyć ci jako baza do wielu napoi, takich jak cappucino, latte, machiato. Sporządź większą ilość esencji i ciesz się smakiem przez 4-5 dni, bez zbędnej pracy. Dzięki temu sposobowi, kawa już nigdy nie będzie zbyt kwaśna czy gorzka.

    Napój parzony na zimno posiada delikatnie słodki smak, bez dodatku cukru. Jej smak na pewno pozostanie na dlugo twoim ulubionym.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Uprawa kawy cz. 2
                Owoce kawowca wcale nie rozwijają się szybko. Potrzebują aż ok. 9 miesięcy, by osiągnąć pełną dojrzałość. Gdy już gotowe są do zbiorów zarówno swoim kształtem, jak i kolorem przypominają trochę wiśnie. W ich środku znajdują się dwa przylegające do siebie ziarenka. N...

    Parzenie kawy cz. 3
                Przejdźmy teraz do nieco podobnej, choć o wiele bardziej barbarzyńskiej metody. Jest to kawa po amerykańsku. Od razu dodam, iż piszę o niej jedynie ze względów poznawczych, lecz podobnie, jak ma się to z naszą polską kawą zalewaną w szklance, wcale jej nie polecam. Ma w za...

    Uprawa Kawy cz. 1
                Wprawdzie można spotkać osoby, które hobbystycznie hodują kawowce w doniczkach - nawet w naszym kraju - ale nie będę tutaj rozpisywał się na ten temat. Trudno bowiem od takiej uprawy oczekiwać porządnych zbiorów dających się ostatecznie przekształcić w filiżankę par...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Nazwisko króla, który dowodził polskimi wojskami w bitwie pod Wiedniem



    * - wymagane