Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Gatunki Kawy Cz. I

                Często na opakowaniach kawy można przeczytać informacje w stylu "100% Arabica" lub podobną. W myśl marketingowych zasad ma to utwierdzić klienta w mniemaniu, że ma do czynienia z wyrobem o wysokiej jakości. Lata stosowania podobnych praktyk wytworzyły przekonanie, że właśnie kawa arabica jest najlepsza. Czy jest tak w istocie? Spróbujmy przyjrzeć się sprawie nieco wnikliwiej.

                W artykułach, jakie można znaleźć w sieci często wymienia się dwa gatunki kawy: arabica i robusta. Jest to jednak daleko idące uproszczenie. Tak naprawdę mamy trzy podstawowe gatunki kawy: arabica, camephora oraz liberica. Jednak na tym nie koniec, gdy chodzi o podziały. Caffea camephora dzieli się na dwa podgatunki: kouillou i robusta.

    Rzeczywiście najbardziej popularna jest arabica. Uważa się powszechnie, iż ma najdelikatniejszy i najsubtelniejszy smak. Szacuje się, że ten gatunek stanowi obecnie ok. jednej trzeciej ogólnoświatowej uprawy kawy. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że jest to też gatunek najbardziej kapryśny. Trzeba umiejętnie dobrać nie tylko obszar pod uprawę - o czym napiszę więcej przy innej okazji - jak i uważać przy jakich roślinach się go sadzi, gdyż łatwo przesiąka nimi, co ma istotny wpływ na smak. Ten efekt wykorzystuje się niekiedy w celu wytwarzania wysokogatunkowych kaw smakowych. Na przykład sadząc arabicę w pobliżu kakaowca uzyskuje się posmak czekoladowy. Muszę jednak zaznaczyć, że większość kaw smakowych jest wyrabiana innymi sposobami - najczęściej poprzez moczenie ziaren w olejkach eterycznych. Jest to ważna uwaga dla osób z uczuleniami.

                Wadą arabici jest jest wysoka podatność na atak szkodników. To sprawia, że jej cena wzrasta właśnie z powodu trudności związanych z uprawą. Mimo tego, jej zalety smakowe sprawiają, iż jest uprawiania dość chętnie. Szczególnie w krajach arabskich, w Indonezji oraz w Indiach. Jej indyjska odmiana to wyważona smakowo mokka.

                Uprawia się ten gatunek na wysokościach od 900 do 2000 m.n.p.m. W naturalnych warunkach osiąga wysokość 8-10 metrów, ale uprawa tak wysoka byłaby kłopotliwa przy zbiorach, dlatego przycina się kawowce do wysokości od 1-2,5 metra.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Uprawa kawy cz. 3
                Pisząc o uprawie kawy nie można nie wspomnieć o warunkach glebowych, jakie muszą być spełnione. Być może od tego należało zacząć, gdyż w przypadku każdej uprawy od tego zaczyna się wszelkie działania. Tak naprawdę to dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat prowadzi się nauk...

    Historia kawy cz. 5
                W tym czasie nie próżnowali również Anglicy i Hiszpanie, którzy zaczęli wprowadzać uprawę kawy w swoich koloniach. To dzięki tym wydarzeniom mamy dziś do dyspozycji kawę z tak wielu regionów świata. Pod koniec siedemnastego wieku w Anglii działało już ...

    Historia kawy cz. 2
                Zgodnie z kolejną legendą to nie pasterz, lecz sufi Shaikh as-Shadhili spotkał w swoich wędrówkach pobudzone zwierzęta. Przy czym tym razem były to nie owce, ale kozy. Obie te legendy mają ze sobą wspólne to, iż dotyczą świętych mężów i umieszczone są w konte...


    Komentarze:
    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Wpisz słowami wynik działania 4-ry plus O-siem



    * - wymagane