Przy Kawie... Porozmawiajmy przy kawie o kawie...
    Worek Kawy Ziarnka Kawy Kawa z czekoladą

    Zdrowie a picia kawy cz. 2

                Wszyscy chcemy być zdrowi, a przynajmniej zdrowia nie nadużywać. Zwracamy się do naukowców po wskazówki. Chcemy nie mieć poczucia winy, gdy sięgamy po kolejną filiżankę parującego napoju. Tymczasem czeka nas zawód, którego przyczyny zacząłem już wyjaśniać w poprzedniej części tego artykułu.

       To co uderza przy lekturze większości wyników badań to fakt, że nigdzie nie zadano sobie trudu, by poinformować o sposobie parzenia kawy oraz o tym, jaka kawa została do badań użyta. To jak się kawę parzy i jaki to gatunek ma niebagatelny wpływ na ostateczny wynik. Skoro nie zwrócono na to uwagi, to całe badanie jest w moich oczach niewiarygodne. Kolejny problem wiąże się z korelacją z dietą i trybem życia. Nie zwrócono na to uwagi? Więc nie wiemy co tak naprawdę wywołało taką a nie inną reakcję organizmu. Współczesna nauka ma ogromne nieraz problemy, by rozróżnić korelację od łańcucha przyczynowego.

                Co zatem naprawdę wiemy o kawie? Rozważając jej wpływ najczęściej ujmuje się rzecz tylko w odniesieniu do kofeiny, a tymczasem kawa to nie tylko kofeina, lecz także mnóstwo innych substancji. W przypadku parzenia jej poprzez zalewanie wodą, czyli to co ciągle dominuje w naszym kraju, otrzymujemy po dłuższym czasie pewne związki toksyczne, których możemy ustrzec się dzięki innym metodom parzenia.

                Są ludzie uczuleni na kofeinę, choć by się o tym przekonać trzeba dobrze obserwować swój organizm. Nie jest tak, że kawa każdemu podniesie ciśnienie. Tylko osobom bardzo na nią uczulonym. Wcale też nie będzie zaburzała snu, jeśli nie przesadzi się z jej ilością, chyba, że znowu chodzi o osobę uczuloną. Najbardziej widoczne symptomy to prócz wspomnianego ciśnienia - które notabene jest zwykle związane bardziej z dietą niż kawą - to nadmierne pobudzenia lub nagła senność po wypiciu kawy. Jeśli zauważamy u siebie takie objawy, to jednak należy albo kawę całkiem odstawić, albo też ograniczyć się do jednej filiżanki dziennie.

                Dla wielu osób mylące jest pojęcie mocy kawy. Często nie rozróżnia się, iż kawa o mocnym smaku jest zwykle słabsza, gdy chodzi o zawartość kofeiny. Tak więc mocno palona ma jej mniej. Tak samo parzona z ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki, będzie mocniejsza w smaku, lecz słabiej oddziałuje na nasz organizm.


    Zobacz również inne, podobne artykuły:
    Tradycyjna czy rozpuszczalna
    Kawa tradycyjna czy rozpuszczalna? Która jest lepsza? Kawa należy do najpopularniejszych używek. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje pobudzające działanie. Na rynku można znaleźć bardzo wiele rodzajów kawy, w tym przede wszystkim mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna to idealna propozycja dla wszystk...

    Cold Brew
    Cold Brew czyli kawa parzona na zimno Znudziła ci się rozpuszczalna kawa? Może przestała ci smakować ta sypana, która pijasz zazwyczaj? Chcesz zaimponować znajomym, nowym niepowtarzalnym smakiem, który osiągniesz bez drogiego ekspresu, zajmującego pół kuchennego blatu? Spróbuj kawy parzonej na zimno - cold brew. ...

    Historia kawy cz. 3
                Każda religia ma to do siebie, iż nieufnie odnosi się do wszelkich nowości. Wszak zbudowana jest zwykle na jakieś tradycji i stara się tę tradycję zachować. Dlatego możemy domniemywać, że legendy o proroku Mahomecie pijącym kawę i innych bogobojnych mężach powstały znacznie p&oac...


    Komentarze:
    imię: Rafał, data: 2014. 07. 25
    strona:

    komentarz:
    Hm, sam do tej pory miałem jak widać mylne przeświadczenie, że mocna w smaku kawa zawiera więcej kofeiny... jak również, że kawa z eksprestu da mi większego kopa kofeiny :|


    Dodaj komentarz

    *imię: (do 30 znaków)

    strona: (do 45 znaków)

    *treść: (do 250 znaków)

    *Gospodarz Mistrzostw Świata w piłce nożnej 2014r. to?



    * - wymagane